WAT ZIJN WORMEN?
Wormen en Giardia tasten de inwendige organen van onze geliefde viervoeters aan. Meestal worden eerst de darmen aangetast, maar de infectie kan zich ook naar andere organen verspreiden. Afhankelijk van het soort worm kunnen ook de lever, de longen, het hart of de huid worden aangetast. Sommige, maar niet alle, parasieten die onze huishonden teisteren, zijn ook gevaarlijk voor mensen.
HOE KOMT MIJN HOND AAN WORMEN?
In Nederland zijn de meest voorkomende wormen: spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, longwormen en rondwormen. Er worden echter ook steeds meer gevallen van hartworm-, haakworm- en huidwormziekten aangetroffen. De laatste jaren zijn steeds meer honden hier in Nederland besmet geraakt met deze oorspronkelijke "reisziekten". In principe kan elke hond besmet raken, maar of hij ziek wordt van een wormbesmetting hangt af van de gezondheid van de hond. Alle parasieten hebben gemeen dat ze jonge en verzwakte honden zeer snel erg ziek kunnen maken, terwijl ze bij volwassen, gezonde honden lange tijd onopgemerkt kunnen blijven.
De meeste wormen worden bij het snuffelen als eitjes of larven opgelikt en ingeslikt, en ontwikkelen zich in de darm tot volwassen wormen. In de darm produceren ze vervolgens eitjes die via de ontlasting weer in het milieu terechtkomen. Van daaruit worden honden, andere dieren en ook mensen besmet. Bij zeer ernstige wormbesmettingen kunnen de wormen de dunne darm blokkeren en naar de maag, de slokdarm en de lever migreren. Zolang een hond onopgemerkte wormen heeft, verspreidt hij ook eitjes of larven in zijn omgeving, en kunnen zo andere honden en mensen besmet raken. Maar vlooien kunnen ook wormen overbrengen. Om deze reden is het verstandig om uw hond eerst met een vlooienkuur te behandelen en daarna te ontwormen.
Hartwormen en huidwormen zijn typische "mediterrane ziekten", beide soorten wormen worden als larven door muggen via de beet overgebracht, en verplaatsen zich dan door het lichaam:
1. Hartwormen bereiken het hart via de bloedvaten. Daar worden ze volwassen wormen van 20 tot 30 cm lang, die zich van daaruit levenslang voortplanten.
2. Huidwormen tasten niet de bloedvaten aan, maar de subcutis. De subcutis is de laag die net onder de huid is gelegen en bestaat voornamelijk uit vetweefsel. De huidwormen die zich in deze laag bevinden kunnen worden gevoeld als knobbeltjes of bultjes, en zijn overdraagbaar op mensen.