Vlooien hond | Kennisbank | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Vlooien hond

WAT ZIJN VLOOIEN?

De hondenvlo (Ctenocephalis canis en felis) is een insect die zich heeft gespecialiseerd als een bloedparasiet. De vlo heeft een lichaamslengte van twee tot vier millimeter en heeft een bruine tot zwarte kleur. Zijn lichaam heeft een zijdelings afgeplatte vorm. Door de sterke achterpoten kan hij enorm snel en ver springen. De monddelen om bloed op te zuigen zijn te vinden op zijn kop.
 
Een vlooienplaag bij een hond is over het algemeen niet erg. Het bestrijden en verwijderen van vlooien kan echter een last worden voor u, de hondenbezitter. Aangezien vrouwelijke vlooien elke dag nieuwe eieren leggen, kan een hondenvlo snel meerdere worden. Om deze reden moet u, als u vermoedt dat uw hond vlooien heeft, snel handelen en ze bestrijden.
 

HOE KOMT MIJN HOND AAN VLOOIEN?

Als de vlooien eenmaal op onze honden zijn gekomen, gaan ze op zoek naar een geschikte plek om bloed te zuigen. Ondertussen leggen ze eieren die uit de vacht van onze hond vallen. De larven die uit de eieren komen kruipen dan graag in donkere kieren om zich daar tot volwassen vlooien te ontwikkelen. Om in alle rust tot een volwassen vlooien te kunnen veranderen, verpoppen deze larven in een cocon. Deze cocon dient als beschermend omhulsel voor de kleine larven en kan hen beschermen tegen vele invloeden zoals temperatuur en vochtigheid. Dit is nog een reden waarom vlooien in dit ontwikkelingsstadium met succes kunnen overleven - soms tot wel 200 dagen! Zo kunnen vlooien zich snel vermenigvuldigende kan hinderlijk worden voor ons hondenbezitters.
 
Wilt u weten hoe u vlooien bij uw hond herkent? En nog belangrijker; hoe komt u van de vlooien af? Lees het in onze blog!