Wat zijn teken?
Teken zijn parasieten die op de gastheer leven en zich met bloed voeden. Ze vinden hun gastheer via geuren, die ze herkennen met speciale organen op hun voorpoten. Wanneer een teek op de gastheer springt, zoeken ze gewoonlijk gebieden met een dunne, soms licht behaarde huid op. Daarom worden bepaalde gebieden, zoals de onbehaarde buikwand, de neusbrug, maar ook de gebieden rond de genitaliën of de anus, vaker aangetast.
Met hun gespecialiseerde monddelen kunnen ze de huid doorboren en het bloed van de gastheer opzuigen. Ziekten kunnen worden overgedragen tijdens het zuigen. De duur van het zuigen is doorslaggevend - maar aangezien dit nooit precies kan worden vastgesteld, is het belangrijk om te voorkomen dat teken zich in de eerste plaats vastzuigen. Dit is mogelijk met dagelijkse controles of met een goede tekenwerende producten.
Teken zijn vooral actief tussen april en november, maar door de veranderingen in het klimaat kunnen teken veel vroeger of zelfs al in december op onze honden en katten worden aangetroffen. Bij Diermedicatie.nl vindt u zowel effectieve spot-on oplossingen als vlooien- en tekenhalsbanden die uw huisdier beschermen tegen insecten- en tekenplagen. Het beschermende effect houdt een maand aan.
Welke soorten teken komen het meest voor?
Hoewel ze er voor ons bijna allemaal hetzelfde uitzien en wij ze gewoon "teken" noemen, zijn er in Nederland 2 tekensoorten die het meest voorkomen: de schapenteek (Lcodes Ricinus) en de egelteek (Lxodes Hexagonus). Vooral de schapenteek komt veel voor in Nederland en 1 op de 5 schapenteken is besmet met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Dit is een ziekte die zowel door honden, katten als mensen gedragen kan worden.
De schapenteek is vooral actief bij 7° C. Daarnaast komt de egelteek ook regelmatig voor in Nederland. Deze teek bevindt zich graag in nesten van egels, vossen of andere marterachtigen. Hierdoor zijn zij minder gevoelig voor temperatuurwisselingen en het gehele jaar actief. Wanneer uw hond nieuwsgierig langs een egelnest of vossenhol loopt, is er een grote kans om deze teek op te lopen. Het is belangrijk te weten dat als gevolg van de klimaatverandering teken in Nederland bijna het hele jaar actief zijn.
Een derde soort komt vooral voor in Zuid-Europa, maar wordt in onze onmiddellijke omgeving gebracht door reizende of ingevoerde dieren: de bruine hondenteek (Rhipicephalus Sanguineus). Deze teek kiest voornamelijk als gastheer voor de hond. Het is een van de meest wijdverspreide tekensoorten ter wereld en leeft voornamelijk in warme en vochtige omgevingen. De hondenteek komt nog niet in de Nederlandse natuur voor, maar in Zuid-Europa staat deze tekensoort bekend om het overdragen van de ziektes Ehrlichiose en Babesiose. Het is daarom verstandig om uw hond goed te beschermen tegen teken, voordat ze mee op vakantie gaan.