Kennisbank | Verlatingsangst bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Verlatingsangst bij honden

Wat is verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst bij honden is heel vervelend en zorgt bij zowel de hond als baas voor veel stress. Het kan zijn dat u eerder veel thuis werkte en nu weer vaker van huis bent. Natuurlijk kan er ook een andere reden zijn die zorgt dat uw hond niet meer gewend is om alleen thuis te zijn. Het alleen thuislaten van uw hond kan dan voor stress en angst zorgen en resulteren in verlatingsangst. Uw hond weet niet waar u bent en wanneer u terugkomt. Omdat honden van nature sociale dieren zijn, leven zij in een roedel. Alleen zijn voelt daarom voor uw hond onnatuurlijk en onveilig. Het is daarom belangrijk dat u uw hond aanleert om alleen te zijn. Door dit rustig op te bouwen, leert uw hond dat alleen zijn niet onveilig is en neemt de stress af.  
 

Signalen van verlatingsangst bij honden 

Gevoelens van angst en stress die uw hond met verlatingsangst heeft uiten zich in: 
 
  • Blaffen en joelen; 
  • Spullen vernielen; 
  • Plassen in huis of op een andere ongewenste plek; 
  • Hijgen en kwijlen; 
  • Rusteloosheid, gespannen; 
  • Niet meer willen eten en drinken 

 

Tips voor verlatingsangst bij honden 

Begin op tijd met het trainen van uw hond om de omschakeling naar meer alleen zijn zo makkelijk mogelijk te maken. Ook als uw hond al last heeft van verlatingsangst, helpt rustig trainen het beste om de situatie onder controle te krijgen. Houd er rekening mee dat het vaak veel tijd kost om verlatingsangst te verhelpen. Pak het dus geleidelijk aan met deze handige tips: 
 

Stap 1: Beperk geleidelijk de hoeveelheid aandacht die u uw hond geeft als u thuis bent. Beloon uw hond wel als uw hond goed luistert tijdens een commando of spel, maar probeer niet continu aandacht te geven en zorg ervoor dat uw hond niet de hele tijd achter u aanloopt.  

Stap 2: Laat uw hond wennen aan alleen zijn in een andere ruimte. Zo kan uw hond wennen aan het idee dat u niet continu aanwezig bent. Neem niet uitgebreid afscheid als u de ruimte verlaat, hierdoor raakt de verlatingsangst getriggerd. Bouw het rustig op door steeds de tijd met een minuut te verlengen en beloon uw hond als deze stil is.  

Stap 3: Geef uw hond een (gevuld) speeltje om uw hond bezig te houden. Zo zorgt u ervoor dat ze het alleen zijn met een positieve prikkel verbinden. De KONG Classic of Extreme is een mentaal stimulerend speeltje waar uw maatje wel even zoet mee is! 

Stap 4: Maak signalen van vertrek minder belangrijk/voorspelbaar. Hoe eerder uw hond doorheeft dat u gaat vetrekken, hoe hoger stress kan oplopen. Pak daarom bijvoorbeeld wat vaker uw jas en sleutels zonder te vertrekken. Door dit op allerlei momenten te doen, legt uw hond minder snel te link tussen de jas/sleutels en vetrekken. 

Stap 5: Uw hond alleen thuislaten. Begin met een korte periode; ga naar buiten en wacht een paar minuten voordat u weer naar binnen gaat. Zodra uw hond hieraan gewend is, kunt u geleidelijk de tijd dat u wegblijft verlengen. Belangrijk om te onthouden; neem nooit uitgebreid afscheid. Dit benadrukt juist dat u gaat en kan de verlatingsangst bij uw hond triggeren.  

Lukt het met de bovenstaande tips niet om de verlatingsangst bij uw hond te verhelpen? Raadpleeg dan uw dierenarts en vraag of deze een gedragstherapeut kan aanraden. Ze kunnen jouw specifieke situatie bekijken en daar de training op afstemmen.