Wat is zoönose?
Zoönose komen regelmatig in het nieuws. Een zoönose is een ziekte die van dier op mens kan worden overgebracht. Voorbeelden van zulke ziektes zijn de ziekte van Lyme, hondsdolheid (Rabiës) en verschillende soorten wormen zoals de vossenlintworm of spoelworm. Er zijn veel verschillende ziektes die (huis)dieren kunnen overbrengen op mensen. Niet elke zoönose is even gevaarlijk. In Nederland zijn er gelukkig niet heel veel gevaarlijke zoönosen meer. Dit komt omdat er intensieve programma’s opgesteld zijn voor het beheersen van een ziekte met een zoönose. Het is wel altijd zaak om goed op te letten wanneer u veel met dieren omgaat of ermee werkt.
Zoönose in het buitenland
De kans dat u een zoönose in het buitenland oploopt, met name vanuit warmere landen (Zuid-Europa) is veel groter. Er heersen daar meer zoönosen en vaak is de controle op dierziekten minder. Wanneer uw huisdier ook meegaat naar het buitenland is het verstandig om van tevoren informatie op te vragen bij de dierenarts en voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo zijn er bepaalde vaccinaties verplicht in het buitenland.
Door het veranderende klimaat is de kans reëel dat enkele, voorheen niet in Nederland voorkomende dierziekten, ook in Nederland kunnen gaan voorkomen. Er zijn diverse instanties die dit in de gaten houden. Dierenartsen en humane artsen werken nauw samen. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staan de belangrijkste zoönosen per diersoort genoemd.
Preventie van zoönose
Er is een aantal maatregelen die de kans voor het oplopen van een zoönose helpt voorkomen of het risico vermindert:
- Goede hygiëne: alle handelingen die ervoor zorgen dat we zo min mogelijk in aanraking komen met ziekteverwekkers. Dit kan door regelmatig: handenwassen, douchen, schoonhouden van de keuken, bewaren van etenswaren in de koelkast, desinfecteren van voorwerpen of oppervlakten, maar ook het zuiveren van rioolwater. Klik op deze pagina om meer te lezen over welke maatregelen u kunt treffen voor een goede hygiëne.
- Bestrijdt ongedierte in en rond het huis. Muizen en ratten hebben zeer vervelende zoönose bij zich, denk hierbij aan de ziekte van Weil.
- Ontworm uw huisdieren minimaal viermaal per jaar, of laat een mestonderzoek doen. Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier kunnen leven. Bij honden en katten is de meest voorkomende de spoelworm. Andere parasieten zijn Toxoplasma en Giardia. Voor ontworming hebben wij een assortiment voor honden en katten.
- Bestrijdt vlooien, teken en luizen. Controleer uw dier en uzelf op teken tijdens het tekenseizoen. Voor het bestrijden van deze parasieten hebben wij verschillende producten in ons assortiment voor honden en katten.
- Laat uw hond tijdig vaccineren en vraag informatie op bij uw dierenarts als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland.
- Geef uw honden geen slachtafval. Wanneer u rauw vlees wilt geven, ga dan voor kwaliteit.
- Wanneer uw huisdier ziek lijkt, neem contact op met uw dierarts voor een afspraak.