Mijn kat verstopt zich! - Wat is de oorzaak hiervan?
- Geplaatst op
- Door Diermedicatie.nl
- 0
Een nieuwe kat is ingetrokken en verstopt zich? Of uw kat gedraagt zich plotseling anders en zit nu alleen nog maar onder het bed? Ontdek in dit artikel wat het betekent en waarom katten zich verstoppen.
Wat betekent het als een kat zich verstopt?
In principe is het niet erg als een kat zich verstopt. Stil zitten en verstoppen is een normaal gedrag van onze katten. Dit gedrag maakt deel uit van het jachtgedrag van een kat en wordt later bijvoorbeeld vertoond door katten die op de loer liggen. Maar zit uw kat bang of onzeker in een hoekje, of op een plek waar u hem slechts met moeite naar buiten kunt lokken? Dan kan er meer aan de hand zijn: misschien is er iets gebeurd dat de angst heeft aangewakkerd, of trekt de kat zich terug omdat hij pijn heeft.
Waarom verstopt mijn kat zich?
(oorzaken)
Als uw kat zich de hele tijd verstopt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Van angst tot pijn, er zijn verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende oorzaken zijn:
• De kat is net verhuisd en moet zijn weg nog vinden in de nieuwe omgeving;
• Bezoekers, of misschien een nieuwe toevoeging aan de familie zoals een pasgeboren baby;
• Andere katten in het huishouden;
• Pijn of ziekte.
Een kat die net verhuisd is, heeft tijd nodig om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Ze zitten meestal op plaatsen waar ze alles wat er gebeurt kunnen observeren en hebben tijd nodig totdat ze uit zichzelf naar ons toe komen. Misschien merkt u ook dat uw kat zich verstopt als er bezoek komt, of dat een kleine baby voor veel commotie en onbekende geluiden zorgt. In deze situaties hebben katten de neiging zich terug te trekken tot het lawaai afneemt.
Als er meerdere katten in uw huishouden leven, is het ook mogelijk dat er stressvolle ontmoetingen zijn geweest tussen de katten. Veel van de communicatie tussen onze katten is heel stil, zodat u misschien niet meteen doorhebt dat ze met elkaar in conflict zijn. Als een van uw katten zich de hele tijd verstopt, kan dat erop wijzen dat uw kat gestrest is en de andere kat probeert te vermijden. Tenslotte is het ook mogelijk dat uw kat lijdt aan pijn en ziekte en zich om die reden terugtrekt. De kat zal vaker in een rustig hoekje liggen en meer slapen dan u gewend bent.
Hoe herken ik angst bij mijn kat en wanneer moet ik naar de dierenarts?
(Symptomen en diagnose)
Als uw kat zich de hele tijd verstopt, of andere gedragsveranderingen vertoont, bent u natuurlijk onzeker. In deze situatie moet u echter beter kijken en observeren wat uw kat doet en of u aanwijzingen kunt vinden. Angstige katten komen meestal uit hun schuilplaats als alles om hen heen gekalmeerd is. Katten die meer gestrest zijn zullen soms agressief gedrag vertonen en sissen als ze uit hun veilige schuilplaats gelokt worden.
Als uw kat daarentegen ziek is of pijn heeft, kunt u merken dat de kat niet op bepaalde plekken wil worden aangeraakt. Meestal slapen ze dan meer en dat ze minder eten. U kunt ook merken dat uw kat de kattenbak niet meer gebruikt en op ongewone plaatsen plast of poept. Een bezoek aan de dierenarts wordt dan aangeraden. Een grondig onderzoek van uw kat kan aanwijzingen geven over de oorzaak. Afhankelijk van of uw kat tekenen van ziekte vertoont of misschien pijn heeft, kan verder onderzoek nodig zijn. Deze omvatten bloedonderzoeken en röntgenfoto's.
Wat kan ik aan angst bij mijn kat doen?
(behandeling)
Als uw kat aan een ziekte lijdt, zullen ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen helpen. Als uw kat aan stress of angst lijdt, kunt u enkele veranderingen in uw huis aanbrengen om het hem gemakkelijker te maken. Het opzetten van een extra kattenbak of het veranderen van de manier waarop u uw kat te eten geeft, kan bijvoorbeeld al helpen. Voeden op verschillende plaatsen of retraites aanbieden kan een grote bijdrage leveren. Het is ook nuttig als katten die niet goed met elkaar overweg kunnen niet langer hun toilet hoeven te delen.
Maar als katteneigenaar kunt u nog meer doen voor uw kat. Vooral katten die de neiging hebben gestrest of angstig te zijn, kunnen positief worden ondersteund, bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde kamergeuren of voedingssupplementen. Kamergeuren bevatten bepaalde feel-good feromonen. Deze zijn voor ons niet waarneembaar, maar hebben een positief effect op onze katten, omdat ze het optreden van stress kunnen verminderen. Bij Diermedicatie.nl verkopen wij de verdamper van FELIWAY. Deze verdamper verspreid kunstmatige feromonen die uw kat een veilig gevoel geven.
Ook kunt u preventief gebruik maken van een voedingssupplement voor het ondersteunen bij ongemak en spanning. Zo is het handig om in huis te hebben voor bijvoorbeeld een lange autorit of de jaarwisseling. PUUR Tranquil is een natuurlijk supplement met mineralen en kruiden, dat kan worden ingezet in stressvolle situaties. Het helpt uw huisdier ontspannen, zonde vermindering van alertheid.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...