Mijn hond heeft vlooien - wat te doen?

Mijn hond heeft vlooien - wat te doen?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die erg resistent zijn. Als ze zich eenmaal gevestigd hebben, kan het voor hondeneigenaren een grote uitdaging zijn om van ze af te komen. In dit artikel leest u hoe u vlooien bij uw hond herkent en nog belangrijker: wat u het beste kunt doen om van vlooien af te komen.

Hoe krijgt een hond vlooien?

Als uw huisdier buiten is, kan er vanuit de omgeving een volwassen vlo op uw hond springen. Wanneer u uw hond niet preventief tegen vlooien heeft behandeld, blijft de vlo leven en nestelt zich in de vacht. Vlooien geven duidelijk de voorkeur aan bloed van een hond of kat. De volwassen vlo leeft ongeveer 2 - 4 weken en legt per keer z’n 30 - 40 eitjes. In het hele leven van een vlo kunnen dat wel 500 eitjes zijn. De vlooieneitjes worden in de vacht van uw huisdier gelegd en vallen uit de vacht. Zo komen er in de omgeving van uw hond op allerlei plekken vlooieneitjes te liggen. Vlooieneitjes liggen ook buiten en kunnen via schoenen en kleding meegenomen worden naar binnen. Het is dus altijd verstandig om uw huisdier preventief te behandelen. Dit kunt u doen met de Seresto vlooienband, Advantage of Advantix spot-on pipetten of Frontro kauwtabletten.

 

Na enkele dagen tot een week komen de eitjes uit. Hier komt geen vlo uit, maar een vlooienlarve. Vlooienlarven lijken op maden en zijn 3 tot 5 millimeter lang. Je kunt ze dus met het blote oog zien. Toch zijn vlooienlarven moeilijk te vinden, aangezien ze weg kruipen tussen naden en kieren omdat ze niet van licht houden. Het is moeilijk om de larven met een stofzuiger op te zuigen, daarom wordt aangeraden om de naden en kieren goed te behandelen met een omgevingsspray

 

Vervolgens maken vlooienlarven een cocon om zich te ontwikkelen tot een volwassen vlo. De cocon van vlooienpoppen beschermt tegen invloeden van buiten zoals temperatuurwisselingen en vocht. Vlooienpoppen zijn moeilijk te bestrijden met een bestrijdingsmiddel en kunnen tot wel 8 maanden overleven in de cocon. Dit zorgt ervoor dat het lang kan duren voordat een vlooienplaag onder controle is. Een vlo moet binnen 3 - 4 uur nadat hij uit zijn cocon komt zijn eerste bloedmaaltijd hebben. Door trillingen en bewegingen en het waarnemen van CO2 (uitademen van een gastheer), weet een vlo wanneer het tijd is om uit te komen. Zo kan het zijn dat wanneer u thuis komt van een lange vakantie, alle poppen massaal uitkomen en u wordt besprongen door hongerige vlooien. 

 

Hoe herken ik vlooien bij een hond?

De hondenvlo (Ctenocephalis canis en felis) is een vleugelloos insect met een lichaamslengte van 2 tot 4 millimeter en is bruin tot zwart van kleur. Als een hond vlooien heeft, kunnen verschillende symptomen daarop wijzen. Om erachter te komen of je hond last heeft van vlooien, hebben we de top 6 symptomen op een rijtje gezet:

 

• Jeuk en vaak krabben

• Bijten in delen van het lichaam

• Rusteloosheid en soms nerveus gedrag

• Doffe vacht of zelfs haarloze plekken

• Rode of ontstoken huid

• Zwarte, kruimelige vlooienpoep in de vacht van onze hond

 

Als u de huid van uw hond goed onderzoekt, ziet u misschien kleine rode beten. Deze zitten meestal dicht op elkaar omdat een vlo meerdere keren kan bijten. Dit komt doordat de vlo op zoek is naar een geschikte plek om bloed te zuigen of omdat hij ondertussen gestoord is tijdens het zuigen en dan opnieuw bijt. Je kunt ook zelf proberen te ontdekken of de zwarte en brokkelige korstjes in de vacht van je hond uitwerpselen van vlooien zijn. Kam hiervoor de korstjes op een witte doek (bijvoorbeeld een zakdoek) en bevochtig deze vervolgens met een beetje water. Als er een roodbruine verkleuring te zien is, is het waarschijnlijk vlooienpoep. Deze verkleuring wordt veroorzaakt doordat een vlo het bloed van onze honden moet verteren en de bestanddelen daarvan met de uitwerpselen afgeeft.



Wat te doen tegen vlooien: 4 stappenplan

Een vlooienplaag bestrijden kost veel doorzettingsvermogen en geduld, aangezien vlooien erg resistent zijn. In ernstige gevallen kan het wel een paar maanden duren voordat uw huis weer helemaal vlooienvrij is. U kunt dus het beste grondig te werk gaan en de behandeling regelmatig herhalen. Volg onderstaand stappenplan om de vlooien effectief te bestrijden.

 

Stap 1: Maak uw hond vlooienvrij

Vlooien veroorzaken ontzettend veel jeuk bij uw huisdier en kunnen zich razendsnel voortplanten. Het is dus zaak om uw hond zo snel mogelijk te behandelen met een effectief bestrijdingsmiddel. Bij Diermedicatie.nl verkopen wij de volgende effectieve ontvlooimiddelen: 

 

Advantage spot-on tegen vlooien

Advantix spot-on tegen vlooien

Frontpro kauwtabletten

Frontline vlooienspray

Seresto teken- en vlooienband



Stap 2: Behandel de omgeving

De levende vlooien die in de vacht van uw hond zitten, vormen 5% van de vlooienplaag. Een vlooienplaag zit voor 95% in de omgeving! Gebruik voor de omgeving producten die daar speciaal voor ontwikkeld zijn. Het is belangrijk om VOOR het gebruik van een spray in huis goed te stofzuigen. Als u dit erna doet, dan vermindert de werking van de spray. Gooi vervolgens de stofzuigerzak weg in een afgesloten plastic zak om te voorkomen dat vlooieneitjes, vlooienlarven en vlooienpoppen zich opnieuw verspreiden in huis. Het wordt afgeraden om direct na het gebruik van de spray te dweilen. Een vochtige omgeving is een broeinest voor vlooien en andere schoonmaakmiddelen kunnen de werking van de spray verminderen. Was de manden en kleedjes van uw hond op 60 graden. Bij een lagere temperatuur overleven de vlooienlarven. Denk ook aan andere plekken zoals de auto. In ons assortiment hebben wij de volgende producten om de omgeving mee te behandelen: 

 

Bolfo mand- en tapijtspray 

Frontline Homeguard

Virbac Indoor-X Ongediertespray

 

Tip: gebruik de pipetten van COMBOtec, die niet alleen vlooien doden die op uw huisdier springen, maar ook de ontwikkeling van nieuwe vlooien in de omgeving tegen gaan. 

 

 

Stap 3: Zorg dat uw hond vlooienvrij blijft

Om de vlooienplaag onder controle te krijgen, kunt u het beste uw hond behandelen met een langwerkend product. De meesten ontvlooimiddelen werken tot 4 weken, daarna zult u de behandeling moeten herhalen. Kies daarom een product dat makkelijk toe te dienen is bij uw hond. Heeft u ook andere huisdieren? Behandel dan alle huisdieren tegelijkertijd. Zij kunnen namelijk ook de vlooienplaag in stand houden. 

 

 

Stap 4: Vergeet niet uw hond te ontwormen

Wanneer uw hond last heeft van vlooien, dan bijt en krabt hij in zijn vacht. Het is dan mogelijk dat uw hond een vlo inslikt. Vlooien kunnen lintwormen bij zich dragen en overbrengen. Lintwormen nestelen zich in de darmen en kunnen je huisdier goed ziek maken. De volgende ontwormingsproducten raden wij aan:

 

Milpro ontwormingstabletten voor honden en puppies

Milbemax kauwtabletten voor honden en puppies

Beaphar Milquestra breedspectrum ontwormtabletten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.