Diarree bij katten – Waardoor komt dat en hoe los ik het op?

Diarree bij katten – Waardoor komt dat en hoe los ik het op?

Heeft uw kat last van diarree? Dat is niet ongewoon, maar gelukkig gaat het meestal vanzelf over. Gaat het niet binnen een paar dagen over, dan is er vaak meer aan de hand en is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. In dit artikel leest u meer over de oorzaken, symptomen en wat u kunt doen om diarree te verhelpen bij uw kat.

Wanneer spreken we van diarree bij katten?

(Definitie)

Diarree verwijst naar de frequente ontlasting van zachte, papperige of vloeibare ontlasting. Ook kan er bloed of slijm in de ontlasting zitten. Net als bij mensen is het vaak een kwestie van uitzieken. Maar als de diarree na een paar dagen niet over is, dan is het verstandig om de dierenarts in te schakelen. We maken onderscheiding in twee soorten diarree: 
 

• Acute diarree: dit wordt gekenmerkt door een plotseling begin en duurt meestal maar 1 tot 2 dagen. De triggers variëren van een verkeerde voedselopname, tot een parasietenplaag, tot een infectie of opgepikte gifstoffen.  

• Chronische diarree: een chronische maagdarmstoornis duurt ten minste 14 dagen en treedt over een langere periode met regelmatige tussenpozen op. Vooral bij buitenkatten merken eigenaren het pas na een paar dagen. Bij chronische diarree is het raadzaam om vroegtijdig een dierenarts te raadplegen. Dit soort diarree wordt meestal veroorzaakt door voedselintolerantie, voedselallergie, aantasting door parasieten of problemen met de alvleesklier. 

 

Wat kan diarree bij katten veroorzaken?

(Oorzaak)

Zodra een kat diarree heeft, is het belangrijk dat u de kat en zijn uitwerpselen goed in de gaten houdt. Kenmerken van de ontlasting kunnen belangrijke aanwijzingen geven over de oorzaak. Diarree wordt meestal veroorzaakt door: 
 

• Verkeerd voedsel: het voeren van restjes van het avondeten kan al een trigger zijn. Deze kunnen onverteerbare stoffen bevatten welke zo snel mogelijk door het dier worden uitgescheiden. Een abrupte verandering van het voer kan ook diarree veroorzaken. Overstappen van droog- op natvoer, kan beter geleidelijk gebeuren. Meng bijvoorbeeld het nieuwe voer met het oude voer. Sommige voedingsmiddelen kunnen bepaalde eiwitten, koolhydraten en additieven bevatten die de kat niet kan verdragen met als gevolg een voedselintolerantie of –allergie.  

• Parasieten: tot deze groep behoren wormen, zoals rondwormen en lintwormen, maar ook Giardia en Coccidia. Vooral buitenkatten hebben vaker last van parasieten. Het risico van besmetting is groter in de natuur. Regelmatig ontwormen wordt daarom aangeraden. De dierenarts kan bepalen of het weer tijd is om te ontwormen door een ontlastingsmonster af te nemen.  

• Maagdarminfecties: virussen, bacteriën (salmonella) en schimmels kunnen verschillende infecties veroorzaken. Vooral jongere dieren worden vaker getroffen door deze infecties. Als een kat aan verschillende ziekteverwekkers tegelijk lijdt, wordt dit een gemengde infectie genoemd.  

• Orgaandisfuncties en immuunziekten: structurele darmveranderingen en stofwisselings- en immuunziekten kunnen ten grondslag liggen aan diarree. Metabole ziekten omvatten ziekten die niet rechtstreeks verband houden met het maag-darmkanaal. Dit zijn disfuncties van de organen en andere onderliggende ziekten, zoals hyperthyreoïdie, pancreatitis of zelfs tumoren en kunnen tot chronische diarree leiden.  

Vergiftiging: zowel buiten- als binnenkatten kunnen in aanraking komen met giftige stoffen. Het is daarom belangrijk dat het huis zo is ingericht dat giftige voorwerpen, zoals schoonmaakmiddelen, buiten bereik zijn van uw kat. Diarree kan ook optreden als bijwerking van medicatie. Raadpleeg een deskundige vóór gebruik.  

Stress: katten zijn zeer stressgevoelige dieren en kunnen ook diarree krijgen van stress. Een verandering in het huishouden, de komst van een nieuw persoon, een verhuizing of het verplaatsen van de kattenbak kan stress veroorzaken.  

 

Wat zijn de symptomen van diarree bij katten? 

(Symptomen)

Als uw kat vaker naar de kattenbak gaat dan 1 of 2 keer per dag en de ontlasting is zachter dan normaal, heeft uw kat diarree. Is er maar een kattenbak aanwezig in huis en gaat het om een kat, dan zult u snel doorhebben of uw kat last heeft van diarree. Maar als uw kat ook naar buiten gaat, is het wat lastiger. Om te beoordelen of uw kat last heeft van diarree, is het belangrijk om te letten op de frequentie en het soort ontlasting.  
 
Diarree is te herkennen aan de volgende aanwijzingen:
 
• Is de ontlasting papperig of waterig? 
• Is de ontlasting lichtbruin, donkerbruin, rood of zelfs zwart? 
• Is de ontlasting slijmerig of vermengd met bloed? 
• Perst de kat zonder succes of heeft hij pijn tijdens het poepen? 
• Is de frequentie van de ontlasting toegenomen? 
 
Symptomen bij katten, die vaak gepaard gaan met diarree, zijn: 
 
• Maagdarmklachten: Verlies van eetlust, gewichtsverlies, buikpijn. 
• Klinische symptomen: braken, koorts. 
• Gedragsveranderingen: Apathie, vermoeidheid, lusteloosheid. 
• Uitdroging: verhoogde hartslag, zwakke pols. 
 

Wanneer neem ik contact op met de dierenarts? 

Als de diarree een paar dagen aanhoudt, kan uw kat uitdrogen. Wees daarom alert op de volgende symptomen: 
 
• Sloomheid en niet willen eten; 
• De binnenkant van de lippen zijn plakkerig; 
• Troebelheid en ingevallen ogen; 
• Kouder aanvoelen dan normaal; 
• Verhoogde hartslag.  
 
Zodra u een van de bovenstaande symptomen opmerkt, kunt u beter direct contact opnemen met uw dierenarts. Gaat het om een kitten, dan zult u direct in actie moeten komen. Een kitten kan snel heel ziek worden als hij geen eten of drinken binnenhoudt. Door een te lage suikerspiegel kan een kitten zelfs in coma raken.  
 

Hoe behandel ik diarree bij katten? 

(Behandeling)

Diarree gaat meestal vanzelf over als uw kat in goede gezondheid verkeerd. Zorg er wel voor dat uw kat voldoende kan drinken en geef hem licht verteerbaar voer. Tip: verschoon de kattenbak wat vaker per dag! Ook kunt u uw kat ondersteunen door de duur en de frequentie van de diarree te verminderen met behulp van een pro- en prebiotisch voedingssupplement. Bij Diermedicatie.nl verkopen wij CANIKUR. Dit product is makkelijk toe te dienen met de bijgeleverde doseerspuit.  
 
Een behandeling bij de dierenarts bestaat uit een onderzoek naar de oorzaak van de aanhoudende diarree. Bijvoorbeeld door wat ontlasting op kweek te zetten. Is de kat uitgedroogd? Dan legt de dierenarts ook een infuus aan. Het vervolg van de behandeling hangt af van de uitkomst van het onderzoek. Vaak krijgt de kat onstekingsremmers en/of antibiotica. Voor een infectueuze darmontsteking wordt een dieet voorgeschreven. Is een tumor de oorzaak dan kan een operatie of zelf chemotherapie worden voorgesteld.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.