Diarree bij katten – Waardoor komt dat en hoe los ik het op?
- Geplaatst op
- Door Diermedicatie.nl
- 0
Heeft uw kat last van diarree? Dat is niet ongewoon, maar gelukkig gaat het meestal vanzelf over. Gaat het niet binnen een paar dagen over, dan is er vaak meer aan de hand en is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. In dit artikel leest u meer over de oorzaken, symptomen en wat u kunt doen om diarree te verhelpen bij uw kat.
Wanneer spreken we van diarree bij katten?
(Definitie)
• Acute diarree: dit wordt gekenmerkt door een plotseling begin en duurt meestal maar 1 tot 2 dagen. De triggers variëren van een verkeerde voedselopname, tot een parasietenplaag, tot een infectie of opgepikte gifstoffen.
• Chronische diarree: een chronische maagdarmstoornis duurt ten minste 14 dagen en treedt over een langere periode met regelmatige tussenpozen op. Vooral bij buitenkatten merken eigenaren het pas na een paar dagen. Bij chronische diarree is het raadzaam om vroegtijdig een dierenarts te raadplegen. Dit soort diarree wordt meestal veroorzaakt door voedselintolerantie, voedselallergie, aantasting door parasieten of problemen met de alvleesklier.
Wat kan diarree bij katten veroorzaken?
(Oorzaak)
• Verkeerd voedsel: het voeren van restjes van het avondeten kan al een trigger zijn. Deze kunnen onverteerbare stoffen bevatten welke zo snel mogelijk door het dier worden uitgescheiden. Een abrupte verandering van het voer kan ook diarree veroorzaken. Overstappen van droog- op natvoer, kan beter geleidelijk gebeuren. Meng bijvoorbeeld het nieuwe voer met het oude voer. Sommige voedingsmiddelen kunnen bepaalde eiwitten, koolhydraten en additieven bevatten die de kat niet kan verdragen met als gevolg een voedselintolerantie of –allergie.
• Parasieten: tot deze groep behoren wormen, zoals rondwormen en lintwormen, maar ook Giardia en Coccidia. Vooral buitenkatten hebben vaker last van parasieten. Het risico van besmetting is groter in de natuur. Regelmatig ontwormen wordt daarom aangeraden. De dierenarts kan bepalen of het weer tijd is om te ontwormen door een ontlastingsmonster af te nemen.
• Maagdarminfecties: virussen, bacteriën (salmonella) en schimmels kunnen verschillende infecties veroorzaken. Vooral jongere dieren worden vaker getroffen door deze infecties. Als een kat aan verschillende ziekteverwekkers tegelijk lijdt, wordt dit een gemengde infectie genoemd.
• Orgaandisfuncties en immuunziekten: structurele darmveranderingen en stofwisselings- en immuunziekten kunnen ten grondslag liggen aan diarree. Metabole ziekten omvatten ziekten die niet rechtstreeks verband houden met het maag-darmkanaal. Dit zijn disfuncties van de organen en andere onderliggende ziekten, zoals hyperthyreoïdie, pancreatitis of zelfs tumoren en kunnen tot chronische diarree leiden.
Vergiftiging: zowel buiten- als binnenkatten kunnen in aanraking komen met giftige stoffen. Het is daarom belangrijk dat het huis zo is ingericht dat giftige voorwerpen, zoals schoonmaakmiddelen, buiten bereik zijn van uw kat. Diarree kan ook optreden als bijwerking van medicatie. Raadpleeg een deskundige vóór gebruik.
Stress: katten zijn zeer stressgevoelige dieren en kunnen ook diarree krijgen van stress. Een verandering in het huishouden, de komst van een nieuw persoon, een verhuizing of het verplaatsen van de kattenbak kan stress veroorzaken.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...